HISTORIK OM NAPRAPATI

Foto: Gray’s Anatomy 1918 – Wikipedia commons

Dr Smiths egen smärta i rygg och hans ischias vägledde honom i forskningen. Han fann att det inte alltid var ryggradens kotor som var orsaken till problemen. Han fann att även ligament, senor och muskulatur kan vara påverkade. Smith fann även att kotor inte kan “ligga fel” redan på 30-talet. Han startade 1907 den första skolan för att utbilda sig till Dr. of Naprapathy: National College of Naprapathy i Chicago Illinois USA.

Det som var unikt med O. Smith var att han förstod hur viktigt det var att ta hänsyn till den faschia/bindväv (En är en fibrös bindvävshinna som har som främsta uppgift att hålla muskler och muskelgrupper på plats under muskelkontraktion. fr. Wikipedia) som finns i vår kropp.

Naprapati – namnet

Naprapati kommer från:napravit (tjeckiska som betyder korrigera orsaken till) pathos (grekiska som betyder sjukdom). Naprapati betyder alltså korrigera orsaken till sjukdomen.

Naprapati i Sverige

1970 startade Björn J:son Berg den svenska utbildningen i Stockholm där den fortfarande finns under namnet: Scandinavian College of Manual Medicine eller Naprapathögskolan.

Sedan en tid tillbaka så naprapatin gjort enorma framsteg i Sverige med 1300 utbildade naprapater sedan starten. 900 yrkesverksamma i sitt förbund: Svenska naprapatförbundet. Ett tjugotal vårdavtal på olika ställen i landet. Många anställda naprapater inom både företagshälsovård och vårdcentraler.

Naprapati idag

En legitimerad naprapat har genomgått en fyraårig utbildning på Naprapathögskolan och därefter genomfört ett års legitimationspraktik, bland annat inom offentlig vård. Tillsynsmyndigheten för naprapater är socialstyrelsen och precis som andra legitimerade yrkesutövare, lyder naprapater under hälso- och sjukvårdens lagar.